Najčešća pitanja u vezi sa Dopisnom biblijskom školom

 • Na kojim jezicima i pismima se mogu dobiti lekcije Dopisne biblijske škole?

  Preko web-a, lekcije osnovnog tečaja "Velike istine Biblije" i naprednog tečaja "Tako je učio Isus" možete čitati na srpskom jeziku (latinicom).

  U štampanom obliku, lekcije Dopisne biblijske škole možete dobiti na srpskom jeziku (ćirilicom) i mnogim drugim jezicima. U obrascu za upis navedeni su jezici najčešći u našoj zemlji; ako Vam trebaju lekcije na nekom jeziku koji nije naveden u obrascu, javite nam se. Nazivi i sadržina tečajeva na drugim jezicima mogu se razlikovati.

   

 • Zašto treba da unesem e-mail adresu pri upisu?

  Prilikom upisa za pohađanje Dopisne biblijske škole preko web-a treba da unesete validnu, ličnu e-mail adresu. Ta adresa koristi se na sledeće načine:

  — Na tu adresu šalje se e-mail za potvrdu adrese

  — Ta adresa koristi se za prijavljivanje ("logovanje") na Vašu studentsku stranicu

  — Ta adresa koristi se za menjanje zaboravljene lozinke

  — Na tu adresu možda ćemo Vam povremeno poslati podsetnik ili obaveštenje vezano za Vaše pohađanje Dopisne biblijske škole.

  Vaša e-mail adresa za nas je poverljiv, interni podatak koji ne dajemo trećim licima. Isto važi za sve ostale Vaše podatke.

   

 • Imam problem sa potvrdom e-mail adrese!

  Na e-mail adresu koju ste uneli prilikom upisa šalje se automatska poruka sa linkom za potvrdu adrese. Kliknite na taj link i trebalo bi da se prikaže obaveštenje da je adresa potvrđena. U slučaju da se prikaže obaveštenje o nekom problemu, molimo Vas da pratite uputstva u tom obaveštenju.

  Ako iz bilo kog razloga ne možete da izvršite potvrdu adrese (npr. nije Vam stigao e-mail za potvrdu, ili se stalno prikazuju obaveštenja o greškama pri potvrdi), pošaljite nam e-mail sa te adrese.

   

 • Za šta služi opcija "Zapamti me"?

  Za automatsko prijavljivanje ("logovanje"). Ako uključite tu opciju, pri budućim prijavljivanjima neće se prikazivati prozor za unos e-mail adrese i lozinke. Umesto toga bićete automatski preusmereni na Vašu studentsku stranicu. Da bi ta opcija funkcionisala, u Vašem Internet pretraživaču moraju biti uključeni tzv. "kolačići" (eng. "cookies") i podešeni tako da traju i nakon zatvaranja pretraživača.

  Nemojte uključivati tu opciju na javnim računarima!

  Ako kliknete na link "Odjava", ili ako promenite Internet pretraživač, ili ako isključite ili obrišete "kolačiće", automatsko prijavljivanje biće isključeno i pri sledećem prijavljivanju ponovo ćete morati da unesete e-mail adresu i lozinku.

   

 • Kako da čitam lekcije Dopisne biblijske škole preko web-a?

  Da biste čitali lekcije i odgovarali na pitanja preko web-a, treba da pristupite Vašoj ličnoj studentskoj stranici. Link za prijavljivanje ("logovanje") na studentsku stranicu nalazi se na početnoj stranici našeg sajta. Za prijavljivanje se koriste e-mail adresa i lozinka.

  Na studentskoj stranici nalaze se linkovi ka lekcijama i pitanjima. U početku, dostupna Vam je samo prva lekcija. Kada proučite lekciju, otvorite obrazac sa pitanjima, odgovorite na pitanja u vezi sa tom lekcijom i pošaljite nam odgovore. Čim naši saradnici pregledaju Vaše odgovore, obavestićemo Vas o tome e-mail-om i biće Vam dozvoljen pristup sledećoj lekciji (ili grupi lekcija).

  Vaše odgovore možete menjati i dopunjavati dokle god ne budu pregledani. Sličica pored linka ka pitanjima pokazuje da li su Vaši odgovori poslati i da li su ocenjeni pozitivno ili negativno. U slučaju negativne ocene, proučite lekciju ponovo i pokušajte ponovo da odgovorite na pitanja.

  U slučaju prve lekcije tečaja "Velike istine Biblije", na obrascu sa pitanjima su već upisani odgovori, kao primer za sledeće lekcije. Molimo Vas da nam pošaljete te odgovore kao znak da ste proučili lekciju.

  Ako Vam u roku od 2-3 radna dana ne stigne obaveštenje da su Vaši odgovori pregledani, pogledajte Vašu studentsku stranicu, zbog mogućnosti da se e-mail izgubio.

   

 • Zaboravio sam lozinku!

  U slučaju da zaboravite lozinku, kliknite na link "Zaboravljena lozinka" na stranici "Prijava" i pratite instrukcije.

   

 • Kako funkcioniše Dopisna biblijska škola sa lekcijama u štampanom obliku?

  Stiže Vam po nekoliko (4-6) lekcija odjednom, redovnom poštom ili ličnom dostavom (što zavisi od Vašeg izbora prilikom upisa). Uz svaku lekciju priložen je obrazac sa pitanjima. Kada proučite lekciju, upišite odgovore u predviđeni prostor na obrascu. Kada odgovorite na pitanja u vezi sa svim lekcijama iz pošiljke, stavite sve obrasce sa odgovorima u priloženi prazan koverat, zalepite odgovarajuću poštansku marku i pošaljite na našu adresu. Kada dobijemo Vaše odgovore, naši saradnici će ih pregledati i poslati Vam ocenjene odgovore i sledeću pošiljku lekcija. Dakle, jedino što plaćate je poštarina za slanje odgovora.

  U slučaju prve lekcije tečaja "Velike istine Biblije", na obrascu sa pitanjima su već upisani odgovori, kao primer za sledeće lekcije. Molimo Vas da nam pošaljete i te odgovore kao znak da ste proučili lekciju.

   

 • Kako da pošaljem pitanje ili komentar u vezi sa lekcijom?

  Ako šaljete odgovore redovnom poštom, slobodno možete u koverat sa odgovorima staviti i papir sa svojim pitanjima ili komentarima. Ako odgovore šaljete popunjavanjem obrasca preko web-a, na obrascu postoji prostor namenjen za Vaša pitanja i komentare. Osim toga, uvek nam možete poslati pitanja ili komentare u zasebnoj poruci.

  Ne zaboravite: Vaš biblijski učitelj će rado odgovoriti na Vaša pitanja, koliko god je to u njegovoj moći.

   

 • Kako da se ispišem iz Dopisne biblijske škole?

  Ako budete želeli da se ispišete iz Dopisne biblijske škole, jednostavno nemojte odgovarati na lekcije ni podsetnike. Ako duže vreme ne dobijemo Vaš odgovor na neku lekciju, poslaćemo Vam automatski podsetnik. Ako ne odgovorite ni posle 2 podsetnika, prestaćemo da Vam šaljemo poruke.

   

 • Kako da se ponovo upišem ako sam se ispisao?
 • Već duže vreme mi nije stigla sledeća lekcija!

  Ako ste ranije bili neaktivni a sada želite da nastavite pohađanje Dopisne biblijske škole, ili Vam sledeća lekcija iz bilo kog razloga duže vreme nije stigla, jednostavno pošaljite na našu adresu poruku kojom tražite sledeću lekciju. Ako je moguće, u poruci navedite studentski broj koji Vam je dodeljen nakon upisa.

  Ako Vam lekcije stižu redovnom poštom, dostava bi mogla da traje od 2-3 dana pa sve do 15-20 dana, što zavisi od PTT-a.

   

 • Lekcije mi već stižu u štampanom obliku, a hteo bih da ih čitam preko web-a! (ili obrnuto)
 • Moja poštanska adresa se promenila!

  Ako već primate lekcije Dopisne biblijske škole u štampanom obliku a hteli biste da ih čitate preko web-a, ili obrnuto, ili ako je došlo do promene Vaše poštanske adrese, molimo Vas da se NE upisujete ponovo. Umesto toga, pošaljite nam poruku u kojoj ćete opisati promenu. Ako je moguće, u poruci navedite studentski broj koji Vam je dodeljen nakon upisa.

   

 • Moja e-mail adresa se promenila!

  Idite na Vašu studentsku stranicu, kliknite na link "Promena e-mail adrese" i popunite obrazac. Ako budete promenili e-mail adresu, za prijavljivanje ("logovanje") na studentsku stranicu koristićete novu adresu. Na novu adresu poslaćemo Vam e-mail sa linkom za potvrdu.

   

 • Ne vidim obrazac sa pitanjima!
 • Ne mogu da pošaljem odgovore klikom na dugme "Pošalji"!

  Ako ne možete da pošaljete odgovore na redovan način, molimo Vas da kliknete na link koji Vam omogućava da preuzmete obrazac u tekstualnom obliku; taj link se nalazi pri kraju stranice sa pitanjima. Obrazac možete snimiti u datoteku; nakon toga ga otvorite pomoću programa za obradu teksta (npr. Notepad), dopišite odgovore, snimite ih i pošaljite nam tako popunjen obrazac e-mail-om. Ili, možete odštampati obrazac, popuniti ga na papiru i poslati redovnom poštom na našu adresu.

   

 • Ne vidim ispravno sva slova u lekciji i/ili obrascu sa pitanjima!

  Ako ne vidite ispravno sva slova u lekciji ili obrascu, verovatno treba da uključite odgovarajuću opciju u Vašem Internet pretraživaču dok je prikazana lekcija ili obrazac. Npr.:

  — Ako koristite Internet Explorer: "View" – "Encoding" – "Central European (Windows)", ili "View" – "Encoding" – "More" – "Central European (Windows)".

  — Ako koristite Mozilla Firefox: "View" – "Character Encoding" – "Central European (Windows-1250)", ili "View" – "Character Encoding" – "More Encodings" – "East European" – "Central European (Windows-1250)".

  — Ako koristite Opera: "View" – "Encoding" – "Central European" – "Windows-1250".

  — Ako koristite Netscape Navigator: "View" – "Character Set" – "Central European (Windows-1250)".

  Takođe može biti potrebno da instalirate podršku operativnog sistema za međunarodne skupove znakova. Npr.:

  — Ako koristite Windows XP: "Start" – "Control Panel" – "Regional and Language Options" – "Languages" – "Details" – "Add" – "Serbian (Latin)" – "OK".

  — Ako koristite Windows 2000: "Start" – "Settings" – "Control Panel" – "Regional Options" – u prozoru "Language settings for the system" uključiti "Central Europe" – "OK".

  — Ako koristite Windows 95/98: "Start" – "Settings" – "Control Panel" – "Add/Remove Programs" – "Windows Setup" – uključiti "Multilanguage Support" – "OK".

  Pri tome Vam može biti potreban instalacioni disk operativnog sistema.

   

 • Ostali problemi.

  Ako imate neki problem koji ovde nije pomenut, molimo Vas da pošaljete poruku sa opisom problema na našu adresu.

 • Početna stranica   Osnovni tečaj -
  "Velike istine Biblije"
    Napredni i
  specijalni tečajevi
    Tečaj za decu -
  "Prijatelj malenih"
    Najčešća pitanja u vezi sa
  Dopisnom biblijskom školom

  Dopisna biblijska škola
  Poštanski pregradak 20
  11091 Beograd
  dbs@biblijagovori.info